Fundaţia Ronald McDonald® în lume – Ronald McDonald House Charities®

Povestea Fundaţiei Ronald McDonald® a început în anul 1974, pe culoarele unui spital din Philadelphia, SUA, unde Kim Hill, fiica de câţiva ani a unui atlet profesionist era tratată de leucemie, iar îngrijirea sa însemna multe zile petrecute sub directa de observaţie a medicilor. Pentru a o supraveghea pe durata tratamentului, părinţii lui Kim petreceau săptămână după săptămână în spital, alături de fiica lor, în condiţii dificile. Astfel, Audrey Evans – medicul oncolog şi atletul Fred Hill şi-au pus problema găsirii unei soluţii pentru toţi părinţii aflaţi în situaţii similare.

Sprijinul oferit de un restaurant McDonald’s® aflat în vecinătatea spitalului din Philadelphia a dus la construirea primei Case Ronald McDonald® şi la înființarea  Fundaţiei cu acelaşi nume. În prezent, în lume există peste 375 de Case Ronald McDonald® în peste 45 de ţări şi regiuni. Programele Fundaţiilor Ronald McDonald® oferă sprijin anual către peste 9 milioane de copii la nivel global.

Chiar dacă este un proiect pornit din Statele Unite, fiecare dintre Fundaţiile Ronald McDonald® are atât propriul său mecanism de funcţionare, cât şi o dinamică proprie a finanţărilor şi a dezvoltării proiectelor, în funcţie de necesităţile fiecărei comunităţi în parte.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre impactul Caselor Ronald McDonald® la nivel mondial, accesaţi următorul infografic

Aflaţi mai multe detalii la https://www.rmhc.org.

 

poza 1 case

 


 

Implicare în comunitate - Fundaţia pentru copii Ronald McDonald® în România

Misiunea Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald® este de a identifica, dezvolta şi sprijini proiecte şi programe care au un impact pozitiv şi direct asupra vieţii şi sănătăţii copiilor.

În 25 ani de activitate în România, Fundația pentru Copii Ronald McDonald®:

• a investit peste 23 milioane de lei în proiecte de sănătate și educaționale pentru copii.

• a găzduit gratuit peste 23.000 de părinți și copii, care au trecut pragul celor trei Case Ronald McDonald® din București, Timișoara și Iași. 

Fundația Ronald McDonald® a fost înființată în România în anul 1998 și a devenit în scurt timp un aliat atât al copiilor bolnavi, cât și al părinților acestora, oferind un sprijin real și extrem de necesar, complementar celui oferit prin sistemele publice de sănătate.

În România, Fundația este principalul susținător al celor trei Case Ronald McDonald® din București, în incinta Spitalului Grigore Alexandrescu, din Timișoara, în incinta Spitalului Louis Țurcanu, și din Iași, în incinta Spitalului Sf. Maria. 

În plus, Fundația oferă sprijin diferitelor inițiative care ajută copiii bolnavi și familiile acestora. Mai multe dintre spitalele de copii din România au beneficiat de sprijinul Fundației prin dotări succesive cu aparatură medicală performantă sau echipamente și dotări non-medicale: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul Clinic pentru Copii Louis Țurcanu, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș – secția de hematologie-oncologie pediatrică, Spitalul Județean Constanța – Secția de terapie intensivă nou-născuți, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, Secția neonatologie.

Evenimentul principal organizat de Fundaţia Ronald McDonald® este „McHappy Day”, ziua în care persoane publice devin pentru o zi purtători ai mesajului McDonald’s®, aşa cum se întâmplă peste tot în lume. Alături de angajaţii companiei, personalităţile invitate să se alăture cauzei Fundaţiei dau viaţă proiectelor care salvează vieţi. Fondurile strânse la acest eveniment ajung în „Cutia cu speranţe” şi de aici la Fundaţie, de unde sunt finanţate iniţiative legate în majoritatea cazurilor de sănătatea copiilor.

În primul său an de la lansare, Fundaţia Ronald McDonald® a susţinut „Operation Smile”, un proiect cu o mare încărcătură emoţională: o echipă internaţională de chirurgi a operat gratuit peste 150 de copii români care aveau malformaţii faciale. Apoi, realizând importanţa unei zone de urgenţă într-un spital de adulţi, dar mai ales într-unul gândit special pentru copii, la primul proiect McHappy Day s-au strâns fonduri pentru construirea unei noi zone de primiri urgențe la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Inaugurarea s-a facut un an mai târziu, în iulie 2002.

 

 

 


 

Prima Casă Ronald McDonald®

La patru ani de la lansarea Fundaţiei în România s-a decis construirea primei Case Ronald McDonald®. Proiectul a fost posibil prin armonizarea tuturor restaurantelor McDonald’s® din ţară, care, prin proiectul „Ziua Universală a copiilor la McDonald’s®”, au reuşit să strângă resursele necesare transformării Casei Ronald McDonald în realitate.

Casa Ronald McDonald® vine în ajutorul părinţilor copiilor din provincie care sunt internaţi la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu. Pe durata spitalizării micuţilor, părinţii nu plătesc cazarea, iar spaţiul primitor oferă atmosfera unui adevărat cămin. Peste 11.000 de părinţi au trecut pragul Casei, care le-a oferit sprijinul necesar în momentele de cumpănă.

În 2008, ziua McHappy Day a fost dedicată strângerii de fonduri pentru construirea unei noi Case Ronald McDonald®, de această dată în Timişoara. Astfel, micuţii aflaţi în tratament la Spitalul Louis Ţurcanu trec mai uşor peste griji alături de părinţii lor. Peste 6.300 de persoane au fost primite în Casa Ronald McDonald® Timişoara, de la inaugurarea ei şi până astăzi.
 
În luna mai 2022, s-a deschis cea de-a treia Casă Ronald McDonald® din România, la Iași, în incinta spitalului de copii „Sf. Maria”. Casa va găzdui, anual, peste 1000 de părinți din regiune, ai căror copii sunt spitalizați pe perioade îndelungate.

 

poza 2 case

 


 

O singură zi - ani de fapte bune

În perioada 2010-2013, Fundaţia a reuşit o mobilizare impresionantă prin McHappy Day, care a făcut posibilă strângerea de fonduri pentru dotarea Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu cu echipamente performante în valoare de peste 50.000 de euro, necesare investigării timpurii a bolilor grave ale copiilor. De asemenea, întrucât la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Ţurcanu  din Timişoara secţia de hematologie se află la ultimul nivel şi este dificil pentru copiii bolnavi să urce singuri etajele care îi despart de saloanele unde primesc îngrijiri, Fundaţia Ronald McDonald® a donat fondurile necesare pentru instalarea unui lift modern în această aripă a spitalului.

În 2011, Fundaţia Ronald McDonald® a avut încă un plan curajos – deschiderea unei secţii de oncologie-hematologie pediatrică la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, din Târgu Mureş. Acest proiect a fost dedicat atât salvării vieţilor copiilor diagnosticaţi cu cancer, cât şi ajutorării familiilor acestora. Peste 50 de copii beneficiază de tratament în fiecare an în secţia de oncologie-hematologie pediatrică. Reorganizat în 2008, Spitalul Clinic Judeţean Mureş oferă suport medical şi îngrijire gravidelor, nou-născuţilor şi copiilor prin servicii preventive, curative, de recuperare şi paliative. Noua secţie de oncologie-hematologie este un punct de ajutor pentru întreaga comunitate din judeţul Mureş şi din judeţele învecinate..

 


 

„Mi-e poftă să fac bine®” pentru copiii din Spitalul Grigore Alexandrescu

Prin Campania „Mi-e poftă să fac bine!®", McDonald’s® şi-a propus să strângă fondurile necesare pentru a dota Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti cu un computer tomograf nou. Pentru atingerea scopului propus, McDonald’s® a donat Fundaţiei câte un leu din valoarea fiecărui Big Mac sau McChicken (meniu sau sandviş). Iniţiativa vine în sprijinul a peste 3.000 de copii internaţi anual la Spitalul Grigore Alexandrescu, care pot beneficia de astfel de examinări medicale detaliate. Prin intermediul campaniei şi cu sprijinul tuturor persoanelor, companiilor şi mass-media implicate pentru această cauză, au fost donaţi peste un milion de lei, sumă cu care a fost achiziţionat un computer tomograf performant.

În 2014, spălătoria Spitalului Louis Ţurcanu din Timişoara a fost dotată cu trei echipamente: două maşini de spălat profesionale şi un uscător, în urma unei investiţii de peste 157.000 de lei. De asemenea, în luna octombrie a avut loc celebrarea la nivel internaţional a 40 de ani de la începerea activităţilor caritabile RMHC (Ronald McDonald House Charities®) şi de la deschiderea primei case Ronald McDonald® în Philadelphia, SUA. În România, în cadrul evenimentul din data de 15 octombrie, alături de familiile care au stat pe parcursul timpului în Casa Ronald McDonald® din Bucureşti, Ronald a împărţit cadouri şi multă bună dispoziţie copiilor şi părinţilor din Spitalul Grigore Alexandrescu.

 

Începând cu anul 2014, cauza pentru care Fundaţia Ronald McDonald® a început să lupte a fost construirea celei de-a treia Case Ronald McDonald® din România. Importanţa construirii acestei case este dată de impactul mare pe care l-au avut primele două Case Ronald McDonald® din Bucureşti şi Timişoara asupra a peste 10.000 de familii care au putut astfel să fie alături de copiii lor pe durata spitalizării. Prin evenimentele şi acţiunile din ultimii ani, campaniile “Mi-e poftă să fac bine®" au reuşit să mobilizeze milioane de persoane, care au donat peste 5.750.000 lei pentru construcţia noilor Case Ronald McDonald® de la Iași și de la Marie Curie, București. McDonald’s® a donat Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald® câte un leu pentru fiecare Big Mac,McChicken (sandviş sau meniu) sau Happy Meal vândute în aceste perioade.

 

În 2019, a fost demarat proiectul de extindere cu 10 camere și renovare completă a Casei Ronald McDonald® Timișoara. Casa a fost redeschisă în luna februarie 2020, complet remobilată și dotată, putând găzdui 26 de familii în același timp. Costul total al proiectului a depășit un milion de euro.

În 2021, cea de-a treia Casă Ronald McDonald și-a deschis ușile pentru a primi părinți ai căror copii sunt internați la Spitalul de Urgență Sf. Maria din Iași. 

 

În perioada 2015 – 2022, valoarea sponsorizărilor cu echipamente medicale, non-medicale, consumabile, mobilier și dotări IT, oferite spitalelor publice pentru copii a depășit 2.060.000 lei. - de actualizat si suma cu 2.500.000 lei.

 

De 25 de ani, McDonald's® „ține familiile împreună” alături de Fundația pentru Copii Ronald McDonald®, prin intermediul celor trei case din București, Timișoara și Iași. Anual, cu ajutorul campaniei de strângere de fonduri McHappy Day®, misiunea fundației de a ajuta micii pacienți și susține spitalele de pediatrie din țară este susținută de un întreg angajament de forțe din partea companiei, partenerilor acesteia și clienților care vizitează restaurantele McDonald's din țară.                                                                                                                            
 
Începând cu 2022, McDonald’s® România demarează „Voluntar@M”, un program intern de voluntariat, la nivel național. Desfășurat în contextul angajamentului asumat de companie de a contribui în mod activ la protejarea mediului înconjurător și de a construi un viitor mai bun pentru comunitățile locale, programul urmărește să implice cât mai mulți dintre membrii echipei McDonald’s® în acțiuni de voluntariat.

 


 

Cutia ce îndeplinește visuri

Fundaţia Ronald McDonald® este sprijinită anual cu peste 50% din fondurile necesare desfăşurării activităţii de către clienţii restaurantelor McDonald’s®, care donează în cutiile de fonduri amplasate în cele peste 100 de restaurante din toată ţara.. Toate sumele oferite de către clienți ajută mii de părinţi să treacă mai uşor prin perioadele dificile de boală ale copiilor lor, reuşind să fie aproape de ei, să se odihnească, să se simtă ca acasă, fără grija drumurilor şi a costurilor de cazare. Donaţiile susţin o „casă departe de casă” pentru fiecare copil aflat sub tratament în spital, în care să redescopere copilăria, căldura şi joaca.

Mă numesc O. Cristian, am 9 ani şi locuiesc sau pot spune că „locuiam" în micul oraş Bala, judeţul Mehedinţi. Spun că „locuiam” pentru că, din motive de sănătate Timişoara este acum oraşul meu şi Casa Ronald McDonald® este noua mea casă. Casa Ronald McDonald® este: o casă caldă, primitoare, cu angajaţi cu suflet mare, o casă unde uit de spital şi mă pot bucura de căldura unui cămin. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost fără această casă şi că ar fi trebuit să stau mereu în spital. Mulţumesc tuturor celor care au făcut această casă unde, uitând de spital şi de boală, îmi pot trăi copilăria. Cristian, 9 ani, Casa Ronald McDonald® Timişoara

 


 

poza 3 case