Caritate

Fundaţia Ronald McDonald în lume – Ronald McDonald House Charities

Povestea Fundaţiei Ronald McDonald a început în anul 1974, pe culoarele unui spital din Philadelphia, SUA, unde Kim Hill, fiica de câţiva ani a unui atlet profesionist era tratată de leucemie, iar îngrijirile sale însemnau multe zile sub directa de observaţie a medicilor. Pentru a o supraveghea pe durata tratamentului, părinţii lui Kim petreceau săptămână după săptămână în spital, alături de fiica lor, în condiţii dificile. Astfel, Audrey Evans – medicul oncolog şi atletul Fred Hill şi-au pus problema găsirii unei soluţii pentru toţi părinţii aflaţi în situaţii similare.

Sprijinul oferit de un restaurant McDonald’s aflat în vecinătatea spitalului din Philadelphia a dus la construirea primei Case Ronald McDonald şi a Fundaţiei cu acelaşi nume. În prezent, în lume există peste 350 de Case Ronald McDonald în peste 40 de ţări şi regiuni. Programele Fundaţiilor Ronald McDonald oferă sprijin anual către peste 9 milioane de copii la nivel global.

Chiar dacă este un proiect pornit din Statele Unite, fiecare dintre Fundaţiile Ronald McDonald are atât propriul său mecanism de funcţionare, cât şi o dinamică proprie a finanţărilor şi a dezvoltării proiectelor, în funcţie de necesităţile fiecărei comunităţi în parte.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre impactul caselor Ronald McDonald la nivel mondial, accesaţi următorul infografic.

Aflaţi mai multe detalii la https://www.rmhc.org.

 


 

Implicare în comunitate - Fundaţia pentru copii Ronald McDonald în România

Misiunea Fundaţiei pentru copii Ronald McDonald este de a identifica, dezvolta şi sprijini proiecte şi programe care au un impact pozitiv şi direct asupra vieţii şi sănătăţii copiilor.

Fundaţia Ronald McDonald a fost înfiinţată în România în anul 1998. Primele proiecte susţinute de Fundaţie au fost o serie de intervenţii chirurgicale dificile pentru copiii cu malformaţii faciale. În fiecare an de atunci, Fundaţia s-a implicat în nenumărate proiecte dedicate protecţiei copiilor aflaţi în spitale, educaţiei celor defavorizaţi sau reconstrucţiei de locuinţe, atunci când acestea au fost afectate de calamităţi naturale. În România, oamenii au răspuns mesajelor Fundaţiei. Astfel, multe dintre contribuţiile financiare provin de la cei care trec pragul restaurantelor McDonald’s şi sunt lăsate în cutiile speciale pentru Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald.

Evenimentul principal organizat de Fundaţia Ronald McDonald este „McHappy Day”, ziua în care persoane publice devin pentru o zi purtători ai mesajului McDonald’s, aşa cum se întâmplă peste tot în lume. Alături de angajaţii companiei, personalităţile invitate să se alăture cauzei Fundaţiei dau viaţă proiectelor care salvează vieţi. Fondurile strânse la acest eveniment ajung în „Cutia cu speranţe” şi de aici la Fundaţie, de unde sunt finanţate iniţiative legate în majoritatea cazurilor de sănătatea copiilor.

În primul său an de la lansare, Fundaţia Ronald McDonald a susţinut „Operation Smile”, un proiect cu o mare încărcătură emoţională: o echipă internaţională de chirurgi a operat gratuit peste 150 de copii români care aveau malformaţii faciale. Realizând importanţa unei zone de urgenţă într-un spital de adulţi, dar mai ales într-unul gândit special pentru copii, la primul proiect McHappy Day s-au strâns fonduri pentru construirea unei noi zone de primire la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Inaugurarea s-a facut doar un an mai târziu, în iulie 2002.

 


 

Prima Casă Ronald McDonald

La patru ani de la lansarea Fundaţiei în România s-a decis construirea primei Case Ronald McDonald. Proiectul a fost posibil prin armonizarea tuturor restaurantelor McDonald’s din ţară, care, prin proiectul „Ziua Universală a copiilor la McDonald’s”, au reuşit să strângă resursele necesare transformării Casei Ronald McDonald în realitate.

Casa Ronald McDonald vine în ajutorul părinţilor copiilor din provincie care sunt internaţi la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Pe durata spitalizării micuţilor, părinţii nu plătesc cazarea, iar spaţiul primitor oferă atmosfera unui adevărat cămin. Peste 7.900 de părinţi au trecut pragul Casei, care le-a oferit sprijinul necesar în momentele de cumpănă.

În 2008, ziua McHappy Day a fost dedicată strângerii de fonduri pentru construirea unei noi Case Ronald McDonald, de această dată în Timişoara. Astfel, micuţii aflaţi în tratament la Spitalul Louis Ţurcanu trec mai uşor peste griji alături de părinţii lor. Peste 6.300 de persoane au fost primite în Casa Ronald McDonald Timişoara, de la inaugurarea ei şi până astăzi.

 


 

O singură zi - ani de fapte bune

Fundaţia a reuşit o mobilizare prin McHappy Day, care a făcut posibilă strângerea de fonduri pentru dotarea Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu cu echipamente performante în valoare de peste 50.000 de euro, necesare investigării timpurii a bolilor grave ale copiilor. De asemenea, întrucât la Spitalul de copii Louis Ţurcanu din Timişoara secţia de hematologie se află la ultimul nivel şi este dificil pentru copiii bolnavi să urce singuri etajele care îi despart de saloanele unde primesc îngrijiri, Fundaţia Ronald McDonald a donat fondurile necesare pentru instalarea unui lift modern în această aripă a spitalului.

Fundaţia Ronald McDonald a avut încă un plan curajos – deschiderea unei secţii de oncologie-hematologie pediatrică la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, din Târgu Mureş. Acest proiect a fost dedicat atât salvării vieţilor copiilor diagnosticaţi cu cancer, cât şi ajutorării familiilor acestora. Peste 50 de copii beneficiază de tratament în fiecare an în secţia de oncologie-hematologie pediatrică. Reorganizat în 2008, Spitalul Clinic Judeţean Mureş oferă suport medical şi îngrijire gravidelor, nou-născuţilor şi copiilor prin servicii preventive, curative, de recuperare şi paliative. Noua secţie de oncologie-hematologie este un punct de ajutor pentru întreaga comunitate din judeţul Mureş şi din judeţele învecinate.

 


 

„Mi-e poftă să fac bine” pentru copiii din Spitalul Grigore Alexandrescu

Prin Campania „Mi-e poftă să fac bine!", McDonald’s şi-a propus să strângă fondurile necesare pentru a dota Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti cu un computer tomograf nou. Pentru atingerea scopului propus, McDonald’s a donat Fundaţiei câte un leu din valoarea fiecărui Big Mac sau McChicken (meniu sau sandviş). Iniţiativa vine în sprijinul a peste 3.000 de copii internaţi anual la Spitalul Grigore Alexandrescu, care pot beneficia de astfel de examinări medicale detaliate. Prin intermediul campaniei şi cu sprijinul tuturor persoanelor, companiilor şi mass-media implicate pentru această cauză, au fost donaţi peste un milion de lei, sumă cu care a fost achiziţionat un computer tomograf performant.

În 2014, spălătoria Spitalului Louis Ţurcanu din Timişoara a fost dotată cu trei echipamente: două maşini de spălat profesionale şi un uscător, în urma unei investiţii de peste 157.000 de lei. De asemenea, în luna octombrie a avut loc celebrarea la nivel internaţional a 40 de ani de la începerea activităţilor caritabile RMHC (Ronald McDonald House Charities) şi de la deschiderea primei case Ronald McDonald în Philadelphia, SUA. În România, în cadrul evenimentul din data de 15 octombrie, alături de familiile care au stat pe parcursul timpului în Casa Ronald McDonald din Bucureşti, Ronald a împărţit cadouri şi multă bună dispoziţie copiilor şi părinţilor din Spitalul Grigore Alexandrescu.

Începând cu anul 2014, cauza pentru care Fundaţia Ronald McDonald a început să lupte a fost construirea celei de-a treia Case Ronald McDonald din România. Importanţa construirii acestei case este dată de impactul mare pe care l-au avut primele două Case Ronald McDonald din Bucureşti şi Timişoara pentru peste 7.200 de familii care au putut astfel să fie alături de copiii lor pe durata spitalizării. Prin evenimentele şi acţiunile din 2014 şi 2015, campania „Mi-e poftă să fac bine” a reuşit să mobilizeze sute de mii de persoane care au donat 35% din suma necesară pentru construcţia noii Case Ronald McDonald. McDonald’s a donat Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald câte un leu din fiecare Big Mac sau McChicken (sandviş sau meniu) vândute în aceste perioade.

 


 

Cutia ce îndeplinește visuri

Fundaţia Ronald McDonald este sprijinită anual cu peste 50% din fondurile necesare desfăşurării activităţii de către clienţii restaurantelor McDonald’s, care donează în cutiile de fonduri amplasate în cele 84 restaurante din toată ţara. Toate sumele oferite ajută mii de părinţi să treacă mai uşor prin perioadele dificile de boală ale copiilor lor, reuşind să fie aproape de ei, să se odihnească, să se simtă ca acasă, fără grija drumurilor şi a costurilor de cazare. Donaţiile susţin o „casă departe de casă” pentru fiecare copil aflat sub tratament în spital, în care să redescopere copilăria, căldura şi joaca.

Mă numesc O. Cristian, am 9 ani şi locuiesc sau pot spune că „locuiam" în micul oraş Bala, judeţul Mehedinţi. Spun că „locuiam” pentru că, din motive de sănătate Timişoara este acum oraşul meu şi Casa Ronald McDonald este noua mea casă. Casa Ronald McDonald este: o casă caldă, primitoare, cu angajaţi cu suflet mare, o casă unde uit de spital şi mă pot bucura de căldura unui cămin. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost fără această casă şi că ar fi trebuit să stau mereu în spital. Mulţumesc tuturor celor care au făcut această casă unde, uitând de spital şi de boală, îmi pot trăi copilăria.

Cristian, 9 ani, Casa Ronald McDonald Timişoara

 


 

Istoria Fundaţiei pentru copii Ronald McDonald în România

Fundaţia Ronald McDonald este condusă de către Consiliul Director:

Daniel Boaje, Director General Premier Restaurants România

Ştefan Iordache, CEO Publicis Groupe România

Dr. Alin Popescu, Medic primar medicină sportivă

Petre Şandru, Managing Director Coca Cola România

Martin Xuereb, Director Business Development Hili Ventures

De asemenea, începând din 2013, Fundaţia este susţinută de către Consiliul Onorific din care fac parte:

Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu, Director Spitalul pentru Copii “Grigore Alexandrescu"

Prof. Univ. Dr. Margit Şerban, Secţia de hemato-oncologie a Spitalului pentru Copii “Louis Ţurcanu"

Amalia Nastase, CEO şi Fondator Amalia Năstase Communications

Oana Braicu, Director Financiar Premier Restaurants România

Ramona Ciocodei, Director de Comunicare Premier Restaurants România

Irina Panaite, Director Resurse Umane Premier Restaurants România

Roxana Vasiliu, Director Departament Juridic Premier Restaurants România